Op naar de top

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. We worden van jongs af aan al door onze ouders aangemeld bij een sportvereniging. Op de basisschool gymmen we er vrolijk op los en beginnen we zelfs met onze eerste zwemlessen. Na zwemdiploma A, B en C te hebben behaald, mogen we zelf een sport uitkiezen. Waar jongens vaak voor voetbal gaan, is het voor meisjes nog een lastige keuze. Wordt het volleybal, tennis, hockey of ga je toch op paardrijden. Hoe dan ook, de meeste ouders vinden het belangrijk dat hun kind sport en dat is maar goed ook. Sporten is goed voor de gezondheid en je blijft er lekker fit van. Daarnaast is het voor een kind een manier om zich even lekker uit te leven. Sporten moet leuk blijven, toch zie je veel ouders hun kinderen te veel pushen omdat ze dan misschien de topsport bereiken. Topsport is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt discipline en talent nodig om de top te bereiken. Je moet tegen de druk kunnen en tegen het feit dat heel Nederland meekijkt naar jouw prestaties. Ondanks dat ze het zelf niet beter kunnen, zijn de Nederlanders niet te beroerd om hun ongezouten mening te uitten. Bij de topsport moet je continu presteren en train je minimaal 20 tot 25 uur in de week. Een studie ernaast volgen is wel mogelijk, kijk maar naar Epke Zondeland, maar een topsport is niet iets dat je op halve krachten kunt beoefenen. Natuurlijk zitten er ook genoeg voordelen aan. Als het de sport is die jij altijd met plezier beoefent, heb je natuurlijk voldoende motivatie om te presteren. Het kan ook zijn dat je samen met een team een topsport beoefent. Je kunt dan altijd op je team steunen, jullie gaan namelijk samen door het hele proces heen. Verder heb je een grote kans op sponsors en dat betekent leuke bijkomstigheden. Als topsporter moet je natuurlijk herkenbaar zijn en daar horen bedrukte kleding bij. Door het bedrukken van de sportkleding zorg je ervoor dat je als individu of als team professionaliteit uitstraalt. Door middel van je naam of rugnummer weet ook iedereen dat jij het bent.

 

Amateur niveau

De top heeft natuurlijk voor iedereen een andere betekenis. Het is ook goed mogelijk dat je met je voetbalteam in de derde klasse speelt op zondag en dat jullie doel is om kampioen te worden. Dat een hoofdklasse en een eredivisie er voor jullie niet in zit, maakt jullie niks uit. Op zulke momenten is het enigszins prestatiegericht en aan de andere kant is plezier een belangrijke factor. Als je niet met plezier naar het voetbalveld gaat, is het misschien verstandig om een andere sport te beoefenen. Bij een teamsport is de teamspirit erg belangrijk. Als team bereik je ten slotte veel meer dan in je eentje. Elkaar steunen en coachen en nooit de hoofden laten hangen. Jullie gaan er samen voor. Het is dan ook erg belangrijk dat jullie hetzelfde uitstralen en dat jullie klederdracht een eenheid wordt. Dit is niet alleen makkelijker om elkaar te herkennen op het veld, het geeft jullie ook een beter team-gevoel. Laat daarom je sportkleding bedrukken en schaf dezelfde tenue’s aan.  

Lonely at the top

Topsporten lijkt natuurlijk erg leuk en vooral als buitenstaander ziet het er allemaal rooskleurig uit. Het is zeker een bijzondere prestaties en je kunt de top alleen bereiken als je de sport met hart en ziel uit kunt voeren en je er echt plezier in hebt. Toch kan het af en toe ook een beetje eenzaam zijn aan de top. Je ziet je vrienden en familie een stuk minder en gezellig uitgaan zit er niet echt in voor jou. Zuipvakanties in Mallorca of Sunnybeach zijn niet voor jou weggelegd en elke zomer begeef jij je aan een zware bootcamp. Het is belangrijk dat je als topsporter mensen om je heen verzameld die weten wat je doormaakt. Het liefst ook mensen van je eigen leeftijd.