Over training

Training en trainen zijn woorden die niet specifiek alleen op sportbeoefening slaan. Trainen is in de breedste zin het oefenen om op een specifiek vlak tot prestatieverbetering te komen. Er zijn wel zoveel trainingen te verzinnen dat het heel moeilijk wordt om alle verschillende trainingen op te noemen. Maar het doel van iedere soort training is tot het komen van prestatie verbetering of op z’n minst het onderhouden van het prestatie niveau.

Belangrijk voor ieder soort training is dus de vraag: op welk vlak wil ik mijn prestaties verbeteren of op z’n minst onderhouden? In sport hierop geen uitzondering. Het bepalen van doelstellingen is voor iedere training belangrijk, zonder doelstellingen geen goed opgebouwde training. Als je een eigenschap aan jezelf wil verbeteren zal je er specifiek voor moeten oefenen.

Bij iedere training proberen we onszelf een prikkel toe te dienen door een situatie te creëren die moeilijk voor ons is. Het oplossen van het probleem zorgt ervoor dat onze capaciteiten wat betreft het oplossen van situaties toenemen. Immers als we steeds moeilijker situaties makkelijker kunnen oplossen nemen onze capaciteiten op dat vlak toe.

Bovenstaande is nog steeds in de meest breedste zin van het woord.

Training en sport

Bij voetbal draait een training doorgaans op het verbeteren van prestaties in het fysieke vlak, maar ook niet altijd, sommige trainingen zijn er meer voor om de mentaliteit te trainen. Maar ook techniek en tactiek. Prestatie leveren hangt van een hoop factoren af die per sport onderling verschillen. Bij voetbal is ook de materiaalkeuze erg belangrijk voor het succes van de prestaties. Goede voetbalschoenen van Nike of Adidas kunnen daarin het verschil maken tussen o of 3 punten.

In de meeste sporten staat echter het verbeteren van de fysieke prestaties voorop. Maar vergis je niet, sport verreist veel van tactiek, techniek en mentaliteit. Een goede trainingsopbouw zouden we al onder de noemer tactiek kunnen plaatsen, het regelmatig blijven trainen onder mentaliteit etc. etc. Sport verreist dus veel meer van ons dan domweg onze fysieke vermogens te verbeteren.

Sport en training zijn dus twee begrippen die we nooit los van elkaar kunnen zien. Sport is oefenen, trainen dus. Men kan niet zeggen dat je aan wielrennen doet zonder ooit te fietsen.

Beginnen met sport

Beginnen met sport is dus een contract met jezelf aangaan. Iets bereiken in de sport die je kiest, welk doel dan ook, vraagt om oefening, training. Al sport je recreatief, sport zal toch een hele belangrijke rol gaan innemen, sterker nog, sport moet die rol wel gaan innemen. Als je sportbeoefening niet langer belangrijk vindt dan is het contract verbroken en sport je niet regelmatig meer. Dan praat je alleen nog over training i.p.v. het zelf te doen….