Sport en voeding bij kinderen

In Amerika eet de bevolking het meest ongezond, geen verrassende wetenswaardigheid. Nagenoeg alle bekende fastfood ketens komen uit de VS, zoals: MacDonalds, Burger King en Kentucky Fried Chicken. Enkele jaren geleden, was dit voor Morgan Spurlock met Super Size Me, aanleiding een documentaire film te maken over fastfood ketens en de verleidende impact op (met name) kinderen. Gedurende dertig dagen eet hij alleen bij Macdonalds en is hij gebonden aan een maximale hoeveel beweging. Overgewicht en schadelijke veranderingen aan de organen zijn het gevolg, wederom niet een verrassend conclusie. De film krijgt veel publiciteit, ook in Europa. Een reeks van publiciteitsacties zorgen ervoor dat er meer gezondheidsmaatregelen worden genomen op scholen. Denk hierbij aan het verplicht stellen van sport tijdens school en het wegdrukken van ongezonde maaltijden in schoolkantines. Engelse televisie presentator en chef Jamie Oliver heeft aan dit onderwerp een reeks van uitzendingen gewijd in Engeland en in Nederland. Gedurende het programma bezoekt hij onder andere Nederlandse scholen om hen te wijzen op het beperkt aanbod van gezonde voeding in het schoolkantines.

Sporten voor de gezondheid

Het is duidelijk dat overgewicht een Internationaal probleem is van de westerse leefstijl. Ook in Nederland is overgewicht bij kinderen een probleem. Overheidsinstanties proberen fastfood reclame gericht op kinderen te beperken. Ook ouders hebben een belangrijke rol, de leefstijl van hun kinderen te beïnvloeden. Een belangrijk onderdeel is sport. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna de helft van de kinderen niet aan buitenschoolse sportactiviteiten doet. Ouders geven hiervoor als reden, het gebrek aan tijd of geld. Overheden geven geld aan gemeentes om het voor ouders mogelijk te maken korting te geven op sport. Vooral voetbal is een populaire sport. Het is een toegankelijke sport qua prijs en niveau. Je betaalt jaarlijks een klein bedrag aan contributie. In de meeste gevallen is voetbalkleding inbegrepen in de kosten. Dit met uitzondering van voetbalschoenen en scheenbeschermers. Naast voetbal zijn er genoeg andere betaalbare sporten. Denk hierbij aan basketbal, korfbal, volleybal, tennis, street dance en fitness. Bijkomend voordeel is dat kinderen meer sociale contacten opdoen, waardoor kinderen van elkaar kunnen leren.

Gezond dieet

Naast sport is voeding belangrijk. Het aanleren van een gezond eetpatroon, de bekende schijf van vijf is hierbij goed als leidraad. Voor kinderen betekent dit vooral regelmaat en het aanleren van goede gewoontes. Dagelijks een blik fris en zak chips mee tijdens de school pauze is een slechte gewoonte. Gezond eten hoeft niet saai te zijn. Er zijn tal van goede maaltijden en recepten te vinden op internet die weinig tijd en geld kosten. Dieet betekent dus niet dat je niet van eten mag genieten. Het gaat om het aanleren van gewoontes.