Champions League

Champions League

De UEFA Champions League is zonder twijfel de populairste en meest prestigieuze bekercompetitie voor clubs in het Europese voetbal. De finale trekt wereldwijd jaarlijks meer dan 300 miljoen kijkers en is daarmee één van de best bekeken sportevenementen ter wereld.

Voorheen, tot 1992, stond deze competitie bekend als de European Champion Clubs Cup, en in de volksmond werd hij meestal gewoon de European Cup genoemd.

Door mensen die wat minder thuis zijn in voetbal wordt de Champions League nog wel eens verward met de Europa League; wellicht dat de verouderde benaming daar wat mee te maken heeft. De voetbalkenners zullen weten dat het echter om twee héél verschillende competities gaat.

Nationale leagues kunnen tot wel vier teams afvaardigen om mee te dingen naar de felbegeerde Champions League titel. De rol van het Nederlandse voetbal in de Champions League wordt de laatste jaren nog wel eens bekritiseert. Vergeleken met het buitenland zouden de Nederlandse clubs over te weinig middelen beschikken om een belangrijke hoofdrol op zich te nemen. Desondanks wordt de Champions League er in ons land niet minder populair door.

Sommige Nederlandse voetbalfans zijn zelfs bereid om ruim 1400 euro neer te tellen voor één van de internationaal zo felbegeerde tickets naar de UEFA Champions League finale. Een dergelijke uitgave is echter natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en de meeste liefhebbers zullen de wedstrijden van de Champions League gewoon via de televisie of het internet volgen.

Champions League wedstrijden kijken

In tegenstelling tot het overgrote deel van de belangrijkere voetbalwedstrijden, zijn de wedstrijden uit de Champions League nog niet volledig verdwenen achter de decoder.

In Nederland worden deze uitgezonden door de NOS; zij hebben de rechten voor het live uitzenden van de Champions League wedstrijden tot 2015 in handen. Of dit daarna ook nog zo blijft, valt overigens nog wel te bezien. De zender moet miljoenen neertellen voor deze mediarechten. Hoewel de NOS deze rechten erg graag in handen houdt, kunnen ze niet garanderen dat ze de vele miljoenen ook in de toekomst kunnen blijven vrijmaken.

De NOS deelt op dit moment de rechten met Sport1; ook op dat kanaal kun je de Champions League live volgen.

Mochten de rechten voor het live uitzenden van de wedstrijden uit de Champions League niet meer bij de NOS terechtkomen, dan staan er andere zenders in de rij om deze over te nemen. RTL en SBS worden in deze context het meest genoemd.