Europa League

Europa League

De UEFA Europa League is een nog jonge competitie. In het voetbalseizoen 2009 – 2010 zag deze bekercompetitie het levenslicht. Vóór die tijd waren er twee aparte competities, de UEFA Cup en de UEFA Intertoto Cup en die werden met de komst van de Europa Cup als het ware samengevoegd. De UEFA Cup wordt daarbij beschouwd als de directe voorganger van de Europa League.
Na de Champions League is de Europa League de meest prestigieuze voetbalcompetitie voor clubs van Europa.
Het grootste verschil tussen de Europa League en zijn belangrijkste voorganger, de UEFA Cup, is dat er een extra 16 teams meedingen naar de beker. Afgezien daarvan is de opzet voor een groot deel hetzelfde gebleven.
Deze teams, in totaal 48, worden verdeeld over twaalf groepen van vier teams. Na de groepsfase mogen de twee beste uit iedere groep door. De Europa League competitie vervolgt met wedstrijden volgens een knockout systeem.
De finale wordt gespeeld in een van tevoren bepaald stadion, dat minimaal aan de criteria van vier sterren moet voldoen volgens de UEFA-stadionclassificatie.
Ondanks de veranderingen die de League heeft ondergaan, is er nog een belangrijk element hetzelfde gebleven in de UEFA Europa League: de beker. Deze UEFA-cup is nog steeds de trofee waar de clubs om strijden. De UEFA-cup is een wisselbeker, die alleen een vast plekje krijgt bij een club wanneer deze de Europa League driemaal op rij weet te winnen of een totaal van vijf keer. Tot op de dag van vandaag is dit echter nog niet voorgekomen.

Europa league wedstrijden kijken

De Europa League is misschien niet zo populair als de Champions League maar trekt steeds meer kijkers. De UEFA heeft met de recente transformatie natuurlijk ook het doel gehad om de competitie meer elan te geven en tot nu toe lijkt de UEFA daarmee een goede inschatting te hebben gemaakt..
De best bekeken Europa League wedstrijd in Nederland is op het moment van schrijven nog steeds de wedstrijd geweest van Schalke 04 tegen Twente. Maar liefst 1,6 miljoen kijkers schakelden in om deze wedstrijd te volgen. Een goede tweede was de wedstrijd tussen AZ en Valencia, die de aandacht van 1,4 miljoen kijkers wist te trekken.
Als je de wedstrijden van de Europa League live wilt volgen, kun je daar op verschillende plaatsen voor terecht.
De televisiezender RTL7 heeft de rechten weten te bemachtigen om de wedstrijden uit de Europa League uit te mogen zenden.
Het digitale televisie kanaal Eredivisie Live zendt ook wedstrijden van de Europa League uit. Je kunt voor deze zender een abonnement afsluiten via verschillende aanbieders van digitale televisie. Op het internetkanaal van deze zender kun je wedstrijden zowel los als ook via een abonnement volgen.

Als je het liefst op internet kijkt heb je meerdere mogelijkheden. Via verschillende online streamings, zoals van de bookmaker die ook de Primera División uitzendt, kun je de wedstrijden en samenvattingen uit de Europa League live volgen.