PES 2014 review

Ieder jaar is het weer raak rond eind september/begin oktober, de nieuwe voetbalgames van Fifa en PES komen uit. Vaak zijn er geen hele grote veranderingen in de games te bespeuren, maar toch gaan ze ieder jaar weer als warme broodjes over de toonbank. De afgelopen paar jaar lijkt Fifa de voetbalfans voor zich te hebben gewonnen terwijl PES tot 2006 DE voetbalgame was. Ja je leest het goed; 2006! Wat een lange tijd geleden is het eigenlijk ook weer. Ondanks dat er na PES 6 een aantal redelijke games waren uitgegeven, kon het de grote concurrent Fifa niet meer bijhouden.

Gameplay

PES moest het nooit hebben van haar presentatie maar wat het altijd zo goed maakte was de gameplay! Hoe is de gameplay in PES 2014? Wat gelijk opviel is dat de gameplay dit jaar flink op de schop is gegaan. Je merkt duidelijk dat er veel potentie in zit helaas moet ik mededelen dat PES weer eens heeft gefaald. Verdedigen is soms haast onmogelijk en de simpelste dingen gaan compleet mis.

Presentatie

Zoals ik al zei heeft de game het nooit van de presentatie moeten hebben en ook dit jaar niet! Ze hebben gekozen voor een typische jaren 2000 menu, wat er alles behalve strak en modern uitziet. Misschien wilden ze wel teren op het succes dat ze hebben gehad waarbij de menu’s er ongeveer zo uitzagen. Een ander groot minpunt is dat de menu’s ontiegelijk traag zijn, wat de nodige frustraties oplevert. Zelfs tijdens een wedstrijd duurt het zo lang om een speler te wisselen, waardoor ik geen zin heb om vermoeide spelers te vervangen.

Kortom

PES heeft dit jaar geprobeerd om het spel in een nieuw jasje te stoppen, maar zo slecht als dit jaar heb ik het nog nooit meegemaakt. Ook heb ik gemerkt dat mijn PS3 de nodige energie verbruikt wanneer ik een paar uurtjes speel, niet erg fijn natuurlijk. Op energievergelijken.net kun je de goedkoopste energieleverancier vinden. Het is weer wachten op PES 2015, maar na dit deel verwacht ik er niks meer van.